Sov gott i skärgården

Skärgårdshotellet Waxholms Hotell, invigt 1902, har ett vackert läge i Stockholms skärgård med fantastisk utsikt över Vaxholmsfjärden och Kastellet. Det är magiskt att somna och vakna vid vattnet och alla årstider har sin tjusning. Hotellrummen är inredda i en klassisk och hemtrevlig stil. Ni äter gott i någon av våra restauranger, Matsalen eller Kabyssen.

Öppettider i mellandagarna 2022-2023

Hotellet och bokningen har helt stängt 1-8 januari. Väkommen igen den 9 januari!

Vårt boende i Stockholms skärgård

  • Waxholms Hotell ligger vid Västerhamnen, centralt i Vaxholm, med bekvämt gångavstånd till det mesta. Skärgårdsbåtarna lägger till precis utanför hotellentrén och det tar två minuter att promenera till busshållplatsen. Hotellet har öppet året runt.
  • Hotellet har 42 hotellrum med totalt 65 bäddar.
  • Vi har fem konferensrum med varierande storlek. I den största lokalen kan vi ta emot 60 personer i biosittning.
  • Vi har en liten mysig bastu för våra hotellgäster som är fritt för hotellgäster att använda.
  • Vi har ett nybyggt mini-spa ("Kajutan") med IR-bastu och bubbelpool som kan bokas mot en kostnad.
  • I Matsalen kan vi normalt ta emot totalt 150 sittande matgäster, varav 35 av platserna är i en avskild avdelning. Matsalen serverar frukost åt hotellets gäster, dagens lunch, middag, konferensmåltider och givetvis julbord och andra högtider.
  • I anslutning till Matsalen ligger Augustas Bar med ytterligare ca 40 platser.
  • Kabyssen, vår välkända bistro i gatuplan, tar emot cirka 80 personer sittande inomhus och på vår fina uteservering får vi plats med cirka 95 matgäster.

Historia bakom hotellet i Stockholms skärgård

Det hela började år 1856 då stadshotellet Falks Salonger byggdes i Söderhamnen i Vaxholm. Den 5 januari 1899 förstördes hotellet i en brand, men hotellet byggdes upp på nytt strax efter, då efter nya ritningar av arkitekten Erik Lallerstedt. Fortfarande ser man rester efter den tidens rika jugend-ornamentik, i hotellets trappor och foajé finns bilder från den tiden.

I oktober 1902 öppnade det nybyggda Waxholms Hotell under ledning av Augusta Karlsson. En tallrik smör, ost och sill med brännvin kostade då 55 öre. Än idag kan du besöka Augustas bar på hotellet!

Krögarna Åke Söderquist och Nicky Forbes tog över driften av hotellet 1981 och lyckades genom skicklig marknadsföring locka mängder av besökare till hotellet. 1982 sändes tv-programmet Waxholms 1:an med Bengt Bedrup direkt från Waxholms Hotell och Badholmen som gav bra publicitet och lockade besökare. 

Original Hotels tog över driftbolaget Waxholms Hotell AB den 1 april 2015 och systerbolaget Original Properties förvärvade de två tillhörande fastigheterna.

Den 1 juni 2020 övertog Thérèse Liljeqvist ägar- och driftsansvaret av Waxholms Hotell tillsammans med entreprenören Olof Skarman som varit med och drivit hotellet sedan 2015. Thérèse har under många år drivit en rad framgångsrika verksamheter som VD och hotelldirektör.

Vår matsal

Maten på Waxholms Hotell är känd för sin höga kvalitet sedan urminnes tider, en tradition som vi naturligtvis värnar om. Vår meny växlar med årstiderna och tillgången på råvaror. Läs mer om Matsalen.

Hotellet är kontantfritt och du betalar enkelt med kort eller Swish.

Waxholms Hotell

AdressHamngatan 2, Box 63, 185 21 Vaxholm

Telefon08-541 301 50

Orgnummer556121-0955

Bankgiro116-8533